http://2002.eclipsvakantie.nl/ vorige index volgende
24 november 2002
Na een lange, vermoeiende vlucht zal de vakantie beginnen in Pretoria. Tijd genoeg om zelf wat te doen, uit eten te gaan of wat dan ook.
Bijkomen van de vlucht kan ook. Je slaapt hier in een hotel, dus hoef je geen tent op te zetten. Hoera.
Wel zelf voor eten zorgen, vanavond.

25 november 2002
Vanaf Pretoria gaan we verder naar Pilgrims Rest. Een compleet gerestaureerd mijnwerkersstadje uit 1880, vol winkeltjes, musea en restaurantjes.

26 november 2002
Na het ontbijt gaan we naar de Blyde rivier, en kun je gaan genieten van het uitzicht vanaf Gods Window. Zo'n naam krijgt een uitzichtspunt niet zomaar
Hierna kom je in het Krugerpark. Het op een na grootste wildpark ter wereld. De beste plaats om the big five te gaan zien. [Kamperen in Afrika heeft een zekere charme] Voor de duidelijkheid; olifant, luipaard, leeuw, buffel en neushoorn zijn de vijf dieren die samen the big five vormen.

27 november 2002
Nog steeds het Krugerpark. Laat in de middag gaan we naar de volgende camping, net buiten het park.

28 november 2002
Vandaag op weg naar Botswana. Kamperen in de uiterwaarden van de Shashi-rivier.

29 november 2002
Prachtige landschappen komen voorbij, op weg naar Nata. Hier zit de volgende camping.

30 november 2002
De laatste dag van november. Na het ontbijt gaan we naar de Makgadikgadi zoutvlakte. Een van de platste plaatsen ter wereld, en met haar oppervlakte van 12000 vierkante kilometers bovendien de grootste zoutvlakte ter wereld. Het is regenseizoen, wat betekent dat het hier wordt bevolkt door duizenden flamingo's.
Na Makgadikgadi gaan we verder naar de camping in Maun, vlak bij de Okavango delta.

1 en 2 december 2002
Okavango delta is een fraai moerasgebied. Hier zullen we in uitgeholde boomstammen het natuurgebied verkennen. Een plek met veel wild en veel vogels. De nacht van 1 december overnachten in de delta. 2 december gaan we pas terug naar het kamp in Maun.

3 december 2002
Een heel belangrijke dag. Vanuit Maun vertrekken we naar de plaats waar we morgenochtend de zonsverduistering zullen zien. Hier blijven we vannacht slapen, op een wat geimproviseerd kampeerterreintje. [Opstellen van kijkers en dergelijke, zoals het er in 2001 uitzag.] Ook andere groepen die bij Wildlife Adventures geboekt hebben, zullen hier overnachten. Er blijft tijd genoeg over om alvast de nodige apparatuur op te stellen, of geboeid te kijken hoe anderen dat doen.

4 december 2002
Vandaag is het de grote dag. De totale zonsverduistering van 2002.
Het mag dan wel regenseizoen zijn, toch is de kans op een goed zichtbare eclips erg groot. In de regentijd heb je nog steeds meer dan zes zonuren per dag, en als het al gaat regenen, ontstaat de bewolking meestal pas 's middags.
Vroeg opstaan, om te zien hoe de maan de zon bedekt, gevolgd door anderhalve minuut bijna-duisternis. Dit alles in een rustieke, natuurlijke omgeving en op een nuchtere maag. Natuurlijk krijg je hierna een fijn champagneontbijtje. Proost.
Het leven gaat door, dus na deze feestelijkheden gaan we verder naar het Chobe National Park. Vannacht gaan we hier kamperen, in de bedding van de Chobe-rivier. De nachtelijke stilte wordt hier alleen maar onderbroken door het geluid van grazende nijlpaarden.

5 december 2002
Een goede manier om het Chobe-park te verkennen is per boot. Dieren zijn vaak wat huiverig voor wegen en paden. Water is een ander verhaal. Daarom gaan we vandaag met een boot het wildpark in. Natuurlijk een prima manier om krokodillen te zien, maar wat dacht je van drinkende olifanten en buffels?
Vandaag heb je ook wat tijd over, zodat je eventueel ook zelf op eigen kosten per auto het park in kunt. Je kan natuurlijk ook fijn in het zonnetje zitten.
Ook niet onbelangrijk; vanavond is het pakjesavond! Sinterklaas en zwarte Piet vergeten je niet.

6 december 2002
Na het ontbijt rijden we vanuit het Chobe-park rijden we naar de Zimbabwaanse grens. De volgende stop wordt Victoria Falls. Erg toeristisch, maar ook heel erg mooi. Ook hier zetten we onze tentjes op, en kunnen we de stad wat gaan verkennen. Niet alleen om te bepalen wat je wilt gaan doen, of te shoppen, maar ook om wat te eten. Er is hier zoveel te doen dat het gewoonweg niet lukt om gezamenlijk aan het middag- of avondeten te zitten.
Zelf voor je eten zorgen is hier absoluut geen straf. Of je nu gaat snacken bij Wimpy, een paar zakken chips koopt bij de Spar, of echt uit eten gaat, het smaakt absoluut.
Wel is het handig als je hier travellercheques in Amerikaanse dollars hebt. Creditcardbetalingen zijn hier erg duur, ook omdat de bank een andere koers hanteert dan de wisselkantoren hier doen.
Bijna overal kun je met travellercheques betalen. Je krijgt dan wisselgeld in gewone US-dollars. Wel is het handig een beetje geld te wisselen in Zimbabwaanse dollars, voor kleinere uitgaven.

7 december 2002
De laatste echte vakantiedag, nog steeds in Victoria Falls. Genoeg te doen hier. Ten eerste kun je natuurlijk bij de waterval gaan kijken, [Steam Africa Express - dit treintje gaat van Victoria Falls (Zimbabwe) naar Livingstone (Zambia)] vanaf de grond of uit de lucht, een cruise maken over de bovenstroom van de Zambezi, met een antieke trein naar het spoorwegmuseum in het Zambiaanse Livingstone, aan de andere kant van de Brug. Wie van adrenaline houdt kan ook van deze brug afspringen. Hier bungeejumpen betekent een val maken van 111 meter, ofwel de lengte van de Utrechtse Domtoren! Het is ook boeiend om te gaan raften of riverboarden op de Zambezi. Als je erin gelooft, is het niet onverstandig van tevoren voor een paar Zimdollars een Nyaminyami-hangertje te kopen. Die beschermt tegen verdrinking
Ook vandaag moet je zelf voor middag- en avondeten zorgen. Nog een nacht slaap je in Victoria Falls.

8 december 2002
Terug naar huis.


Deze reis staat ook wel bekend als de Solar Skies safari van Wildlife Adventures.
Hat originele reisprogramma, waarop dit losjes is geinspireerd, vind je hier. (.doc, 32 kB)