http://1999.eclipsvakantie.nl/ vorige index volgende
[Rastatt, Gernsbach en Baden Baden] Zondagochtend 9 augustus. Ik blijk de eerste te zijn die wakker is. Ik loop wat rond over de camping, en ga nog wat aan de Rijn zitten. De waxinelichtjes van gisteravond zijn helemaal opgebrand.
Ik heb dorst. Ik loop de camping af, en ga naar een benzinepomp. Hier koop ik wat cola, en een Duitse Playboy. Je moet tenslotte wat te lezen hebben.
Weer op de camping aangekomen, wordt het al snel tijd om de boel weer in te pakken, en verder naar het zuiden te gaan. Eten doen we wel onderweg.

We zakken de E31 verder af, en volgen de Rijn, tot we ongeveer middenin de totaliteitszone zitten. Hier zal dinsdagmiddag de zon in zijn geheel verdwijnen achter de maan. Dit heb ik wel eens op foto's gezien, en lijkt me wel grappig. Niet iets om je echt heel druk om te maken.
Langs de weg zien we een bord. We zien meteen wat ermee bedoeld wordt; de linkerhelft is de maan, met mooie kraters, en de donkere vlek rechts is de zon, helemaal zwart. Eronder staat een afbeelding van een tentje.
Die commerciële gasten hier hebben een speciale eclipscamping gebouwd!
We volgen de borden, tot we bij die camping komen, en ontdekken daar de echte betekenis van het bord. Dit is een camping met golfbaan. Niet leuk, maar wel duur.
Hier gaan we dus niet staan.
We rijden nog wat door de omgeving, en pikken een stukje Frankrijk mee. Erg kaal, weinig bewegwijzering, en al helemaal geen campings. Wel een prima plaats om te gaan wildkamperen, als er niks meer te vinden is.

Terug in Duitsland vinden we de camping waar we al eerder heen hadden gewild. Een makkelijk te vinden veldje achter het geluidsscherm van een doorgaande weg.
[Rastatt, Gernsbach en Baden Baden] Hoewel de beheerder van de camping al verschillende mensen weg heeft gestuurd, heeft hij voor ons nog plaats.
Weer een keer alle bagage uitladen, en dezelfde twee tentjes opzetten als gisteren.
Het blijkt dat hier geweldig bier verkocht wordt; Moninger.
Ik ken het niet, maar het is erg lekker. Iets bitterder en kruidiger dan ik gewend ben.
Nu deze groep elkaar wat beter kent, en, geloof me; dat gebeurt gauw, als je met z'n vijven bent, komen de verhalen los.
Het mag laat worden; we zijn waar we wezen moeten, en hebben nog een hele dag over!