http://1999.eclipsvakantie.nl/ vorige index volgende
Maandag. Net na het ontbijt komt een tweetal Duitsers op me aflopen. Aan het nummerbord hebben ze gezien dat we Hollanders zijn, en aan de hand van mijn T-shirt (een blowende alien, met de tekst 'Take me to your dealer'), trekken ze een conclusie. 'Hast du vielleicht Haschisch dabei?' Nee, ik niet. Zij wel, en ze staan erop dat ik een hijs van hun joint neem. Ik hou er niet van, maar je moet een gegeven paard niet in de bek kijken. Uit beleefdheid neem ik een trekje. Ben ik er tenminste vanaf.

[Stukje Kersentuin] Vandaag mag het een cultureel verantwoorde dag worden. We stappen in de auto, die lekker ruim is, nu de meeste bagage op de camping ligt, en toeren wat rond door de omgeving.
Er zit hier ergens een of ander ruinecomplex. Mooie boomgaard, met alleen maar kersenbomen. Mazzel dat het augustus is; ze zijn al te eten!
Het interieur van een van de ruines blijkt als een soort hangplek van alternatievelingen te fungeren.
4 gastjes van een jaar of 16 zitten hier, twee stelletjes, zo te zien. Geverfd haar, en ruime kleren is zo'n beetje de dresscode. Vriendelijke gastjes, maar op hun eigen manier heel racistisch; ageren tegen alles wat niet vooruitstrevend en links is. Ach, dat zie je overal. Kijk maar naar Dwars en Rood.
Wel vraag ik me af hoe hecht de stelletjes zijn. Een meisje zoekt oogcontact met me, en een jochie begint zich behoorlijk uit te sloven. Over zijn schouder gooit hij zijn bierflesje kapot, tegen de achtermuur, waarna hij op een richel klimt, en rond begint te rennen.
Boven de ingang heeft hij een rugzak liggen. Die gooit hij naar beneden, richting de groep. Blijkbaar zit er iets in dat ze nodig hebben.
[De binnenkant van de kasteeltoren] Deze plek zou een ideale lokatie zijn voor een klein, intiem gothicconcert.
Buiten dit ommuurde pleintje, aan de overkant van het pad, staat een stukje van een kasteeltoren, zonder dak erop. Heel stoer; bijna bovenin groeit een jong boompje.
Na dit alles gezien te hebben, lopen we terug naar de auto, en rijden nog wat door de omgeving. Niet de meest geweldige manier om de omgeving te bekijken. Op de fiets zie je meer. Met een auto kom je weer verder rond, en word je minder moe. Is ook wat voor te zeggen.

Op de autoradio blijkt dat de zonsverduistering, of SoFi, zoals ze liefkozend genoemd wordt, aanleiding is voor 1 april-achtige humor. Er wordt onder andere gemeld dat astronomen een rekenfoutje hebben gemaakt, en dat de zonsverduistering gisteren al is geweest.
[Net een festivalcamping!] Teruggekomen op de camping blijkt dat niet veel mensen dat geloven. Het lijkt imniddels wel een festivalcamping, zo vol staat het. In een hoek heeft een groep hobbyastronomen een woud aan telescopen en fotoapparatuur, voorzien van Mylarfilters, opgesteld. Voor een Lochems gezin bleek geen plaats meer op de camping. Zij hebben op de inrit van de camping de steuntjes van hun caravan uitgeklapt. Niet fijn om zo te staan; ze staan op een helling.
Het is druk, maar niet op een bedreigende manier; iedereen is hier met hetzelfde doel. Er heerst een geweldig wij-gevoel.